Τι είναι η Νηστεία;
Η νηστεία είναι εντολή του Θεού. Η πρώτη. Η πιο παλιά από όλες. Την έδωκε στον Αδάμ μέσα στον παράδεισο. Το νόημα της νηστείας ήταν: με το όπλο της νηστείας να συνηθίσουν οι άνθρωποι στην υπακοή στο Θεό και στην πάλη κατά του διαβόλου.

Ας σημειωθεί ότι τόσο ο Κύριος όσο και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας υπογραμμίζουν ότι η νηστεία τότε είναι αληθινή, όταν συνδιάζεται με την αποχή από την αμαρτία, με την προσευχή, με την άσκηση της αγάπης κ.λ.π.


Η εκκλησία μας δεν θεωρεί ότι η νηστεία είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για σωματική άσκηση και πνευματική καλλιέργεια, ώστε ο άνθρωπος να εξαγνιστεί σωματικά και ψυχικά και να προσεγγίσει στον Θεό, να μετάσχει στα Μυστήρια (ιδίως της Θείας Κοινωνίας) και να δείξει έμπρακτα την αγάπη του προς τους αδελφούς του.


Η νηστεία του Δεκαπενταυγούστου

Aπό 1η Αυγούστου μέχρι και 14η Αυγούστου Νηστεύουμε προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η νηστεία είναι αυστηρή. Ψάρι τρώμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας (6 Αυγούστου). Άν η 15η Αυγούστου συμπέσει Τετάρτη ή Παρασκευή τότε γίνεται κατάλυση μόνον ιχθύος.


Κατά την παράδοση, είθισται περίοδος νηστείας για τη συγκεκριμένη εορτή, που καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα. 

Αρχικά ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους, εκείνη πριν την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και εκείνη πριν της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. 

Το 10ο αιώνα, συνενώθηκαν σε μια νηστεία που περιλαμβάνει 14 ημέρες και ξεκινά την 1η Αυγούστου.

 Κατά τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου καταλύονται τα πάντα, εκτός κι αν η γιορτή πέσει σε ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε καταλύεται μόνο το ψάρι.*

Ανάμεσα στις καθιερωμένες μεγάλες νηστείες (μεγάλης Τεσσαρακοστής πριν το Πάσχα, Χριστουγέννων, Αγίων Αποστόλων) περιλαμβάνεται και η νηστεία του Δεκαπενταυγούστου (1 – 14 του μηνός)
προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στη διάρκειά της δεν καταλύεται ούτε το λάδι (φυσικά ούτε κρέας, ψάρι, τυροκομικά, αυγά), πλην Σαββάτου και Κυριακής, οπότε τρώμε λαδερά. Εξαίρεση γίνεται την 6η Αυγούστου (εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) οπότε καταλύεται το ψάρι.

*Στις 15 Αυγούστου, αν τύχει Τετάρτη ή Παρασκευή, ορίζεται ότι καταλύεται ψάρι, όχι κρέας.

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Νηστεία αφιερωμένη στην εορτή των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) και της "Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων" (30 Ιουνίου).

Ξεκινάει πάντα τη Δευτέρα μετά των Αγίων Πάντων, δηλ την επόμενη Δευτέρα της Πεντηκοστής και είναι κινητή και εξαρτάται από το πότε πέφτει το Άγιο Πάσχα καιτελειώνει μια μέρα πριν την Γιορτή των Αγίων Αποστόλων (δηλαδή 29 Ιουνίου). Έτσι αν το Άγιο Πάσχα εορταστεί αργά υπάρχει περίπτωση να μην νηστέψουμε καθόλου .

Παράδειγμα :
1ον Το 2025 Κυριακή 15 Ιουνίου (Των Αγίων Πάντων )

Πάσχα έχουμε 20/4/2025, Πεντηκοστή έχουμε 8/6/2023,
Αγίου Πνεύματος 9/6/2025 και άρα η επόμενη Δευτέρα 16/6/2025 ξεκινά η νηστεία των Αγίων Αποστόλων μέχρι της 29/6/2025.

Αρα θα νηστέψουμε φέτος το 2025 13 ημέρες


2ον Το 2024 Κυριακή 30 Ιουνίου (Των Αγίων Αποστόλων)

Πάσχα είχαμε  5/5/2024, Πεντηκοστή την 23/6/2024, Αγίου Πνεύματος 24/6/2024 και άρα την επόμενη Δευτέρα 30/6/2024 ξεκίνησε  η νηστεία των Αγίων Αποστόλων μέχρι της 29/6/2024.

Άρα το 2024 έγινε καθόλου νηστεία


Σε αυτή τη περίοδο δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτερά και αυγά, ενώ επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος, με τον περιορισμό της Τετάρτης και Παρασκευής.

Αν όμως συμπέσει η εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Τετάρτη ή Παρασκευή, καταλύουμε μόνο ψάρι.

Τι είναι το Βάπτισμα και γιατί να βαπτιστώ σε μικρή ηλικία ;

Ο Ιησούς Χριστός είπε τα εξής στον Ιουδαίο άρχοντα Νικόδημο: «Αληθώς, αληθώς σοι λέγω, εάν τις δεν γεννηθή άνωθεν, δεν δύναται να ίδη την βασιλείαν του Θεού…»

και στην ερώτηση τι σημαίνει γεννηθή άνωθεν, ο Χριστός απεκρίθη:· «αμήν αμήν λέγω σοι, εάν μη τις γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, ου δύναται εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού».

Αυτό είναι το Βάπτισμα… Πνεύμα Άγιο και νερό… και επειδή όλα τα παιδιά ανήκουν στην Βασιλεία του Θεού για αυτό και μικρά τα βαπτίζουμε …

Μία από τις αλήθειες της Πίστεώς μας, τις οποίες ο Χριστός εξήγγειλε,  βρίσκεται στην έκφραση: «ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται»… Προσοχή! Ο πιστεύσας ή ο βαπτισθείς μόνο , ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ…

Γιατί εδώ πίστη σημαίνει ότι:

α) αναγνωρίζεις τη ζωή του Χριστού,

β) το βάπτισμα σημαίνει ότι ντύνεσαι αυτή τη ζωή.

Η Βάπτιση ενός νηπίου εξασφαλίζει στο παιδί τη συμμετοχή του στα αγιαστικά δώρα της Εκκλησίας μας, το εξαγιάζει από μωρό.

Κάθε γονιός θέλει να προσφέρει στο παιδί του ό,τι καλύτερο μπορεί από κάθε άποψη, να γεμίσει το παιδί του από Άγιο Πνεύμα, έστω και αν η ώρα της Βάπτισης δεν είναι συνειδητή γι' αυτό.


***

***